חבל הארץ אשר בו אנו חיים הוא מהעשירים והמגוונים שבעולם, קרוב לשלושת אלפים מינים שונים של צמחים גדלים לצד האדם ועוד הרבה בטרם היה. בעבר הייתה הארץ כולה מכוסה חורש צפוף – המכונה "ים תיכוני" - של עצי אלון, אלות, עוזרר, חרוב, ואיתם שיחי לוטם, אחירותם ומרוות, כשביניהם חבויות הרקפות, הנרקיסים והסחלבים... לאחר יותר מעשרת אלפים שנות התיישבות הארץ השתנתה, אך פרפר הנושק לאבקני הפרח עדיין מפעים אותנו שוב ושוב. לכן, כאשר ב בתה - גינון ים תיכוני אנו בוחרים לתכנן את הגן שלכם, תשומת הלב שלנו לא מכוונת דווקא לצמחים מושכי-עין בגינת השכנים. אנו משקיעים מחשבה רבה בבחירת הצמחייה, כך שתשתלב בנוף הטבעי הים תיכוני ועם זאת תהיה ייחודית ומרהיבה.
כדי ליהנות מגינה פורחת, ריחנית, עשירה וחזקה, בעלת אזורי מיקוד המשתנים בהתאם לעונות השנה, יש צורך בתכנון מוקדם, נבון ויצירתי. לאחר התיכנון אנחנו נוקטים במספר פעולות בסיסיות עוד בטרם השתילה: כיסוי באדמה טובה, ניקיון יסודי מעשבים, זיבול והתקנת מערכת השקייה מדויקת.

העקרונות הראשיים לפיהם אנחנו ב בתה - גינון ים תיכוני בוחרים את צמחי הגינה הם: חיסכון במים, עמידות בפני מחלות ומזיקים והימנעות מגיזומים. כך, לאחר התבססות במשך שנים ספורות, הגינה תוכל לצמוח כמעט ללא מגע אדם, בדומה לחורש הטבעי.

היום, מגוון הצמחים במשתלות הוא עצום. אדם חסר ידע מקצועי, המבקש רק "קצת פריחה" בגינתו, עלול ללכת לאיבוד בשלל המינים והצבעים, ולהתפתות לבחירות מבטיחות המתגלות מאוחר יותר כמוטעות. טעויות כאלה עלולות להוביל לאכזבות: למוות מהיר של הצמח, למלחמה בלתי פוסקת בצמחיה אגרסיווית או גם לנזק אקולוגי לאזור כולו.

ב בתה - גינון ים תיכוני אנחנו מחויבים ליצירת גינה שהיא גוף טבעי, נושם, שבו מתרחשים תהליכים דינמיים, אקולוגיים. ליצירת ההרכב הנכון של הגינה אנו נעזרים בצמחיה ים-תיכונית גם אם מקורה הוא באוסטרליה, דרום-אפריקה, צ'ילה, ספרד או קליפורניה. כך אנו שומרים על אופייה המקומי של הגינה.

גינה שהיא גם בית לציפורי שיר ופרפרים, גינה שנותנת מקום לעלה השלכת ברוח, לניחוח האדמה, לשמש ולצל.

גינה שהיא מקום ללב.






מהו גינון ים-תיכוני ?
המונח ים-תיכוני מתייחס לאקלים השורר באזור מושבנו. בקווים כללים ניתן למנות מספר גורמים: קיץ ארוך ושחון וחורף קצר עם משקעים שנעים בין 400-900 מ"ל ללא ארועי שלג וקרה רבים. בשל תופעות אלו הצמחייה המקומית פיתחה מאפיינים כמו עלים נוקשים (גילדניים) תמונה (בדומה לעלי האלון המצוי והזית), ריבוי צמחי בצל ופקעת תמונה (רקפות, כלניות, נרקיסים) עצים בעלי גזעים אחדים תמונה (קטלב, חרוב) ועוד

על פני כדור הארץ מצויים אזורים נוספים אשר בהם, בשל האקלים הדומה לאזורנו, התפתחה צמחיה דומה לזו שבארצנו, מידת ההתאמה של הצמחיה לגינת הנוי תלויה במקום ממנו הגיעה. צמחיה טרופית מיערות הגשם במזרח הרחוק או בדרום אמריקה עשויה לגלות קשיים בעמידה בתנאי החום והיובש וכן תהיה רגישה יותר למזיקים. לעומת זאת, צמחים מאזורים מסוימים מדרום אפריקה, צ'ילה, קליפורניה, ספרד, ואף אוסטרליה יהנו מתנאי מחייה דומים מאוד למקור אשר בו הם צומחים ועל כן ישגשגו בגינה.

כמובן שבנוסף למונח הרחב "אקלים ים תיכוני", לצמחים יש מאפינים נוספים בהתאמתם לבתי הגידול כמו גובה רב המתאפיין בקור עז בחורף, אדמה חולית או חרסיתית ("אדמת הר חומה"), אזורים מדבריים יותר או לחים יותר וכדומה.

שימוש מושכל בצמחים, עם ידיעה על המקור מהם הגיעו, מאפשר בחירה מדויקת ועשירה לגינה.



למעלה...