אז כמה עולה להקים גינה?

בפולנייה קצינים לא מדברים על כסף, זה מעט מביך אבל לא אחת אני מדבר ארוכות עם לקוחות פוטנציאלים ורק בשורה התחתונה אנחנו מבינים שיש פער ציפיות קל בינינו בקשר להון הקטן שנדרש בשביל לממש את הרעיונות הבלתי צנועים שלי. אומר מראש; מחד גיסא גינה יכולה להיות חינמית לחלוטין ולהתבסס על שכבת אדמה רדודה עם קומפוסט בייצור עצמי, שיחים שמושרשים על ידי בעלי הבית, עצים שמונבטים מזרעים ומים שיורדים מן השמים, זה אפשרי, יש גם גינות מרשימות ביותר שנוצרו כך. מאידך גיסא ישנם אדריכלי נוף וקבלני גינון שמוציאים את כל תכולת האדמה רק בשביל להכניס פנימה כָּבול מה שמכנים "מצע גידול לעציצים" (לפני שלוש שנים בגינה בה הוצאו קרוב ל120 מטרים מעוקבים של אדמה לצורך החלפת תשתיות קבלן הגינון הציעה לי זאת ברצינות) ושותלים עצים בני עשרות ומאות שנים בעלות רבבות שקלים ("תראי דנה, זה זית בן 700 שנה מהגליל!"). לפני זמן לא רב הוזמנתי לפגישה בבית של ארכיטקט נודע שהצהיר מראש שהגינה ללקוחותיו צריכה לעלות בסביבות ה70 אלף שקלים. מדובר היה ב80 מטרים רבועים עם אדמה עמוקה קיימת ללא צורך בקירות תמך, בלי פרגולה ושטח מרוצף. עזבתי את הפגישה עוד בטרם הגיעה לסופה (אך לא בגלל הכסף).

אחת הבעיות העיקריות בגינה הוא דיספרופורציה בין ההשקעה שנעשתה בשיפוץ/קנייה/בניית הבית לבין "הכסף שנשאר בסוף" לא ברור לי למה אבל אנשים חושבים שעם הגינה "הם יסתדרו" כלומר ישקיעו מיליונים בתוך הבתים עצמם ולבסוף יישארו עם הלשון בחוץ בלי כסף לנורות וטייח על הגדר ואז יקוו שעם 100 מטר צינור טפטוף 2 עצים וכמה שיחים מהמשתלה תהיה להם "גינה". ואללה.

תלוי בעץ.

תלוי בעץ. 

כאשר אני מדבר על גינה אין הכוונה לאצטדיוני דשא סינתטי או דוגמאות מורכבות של טוף ועציצים.        אז ראשית למי שלא מכיר כיצד נראה סגנון העבודה שלי אפשר לראות פה כמה. 

יש דרכים רבות להקים גינה, כפי שישנן דרכים רבות לבנות בית, בכתבה מעט היסטרית של ynet מלפני כמה שנים נכתב כי "שוק הגינון פרוץ לחלוטין", צמד המילים שוק פרוץ מסמן געגוע לימים שבהם למעשה לא היה שוק בכלל ונציגי הממשלה עצרו אוטובוסים לחפש אחר ביצים מוברחות בכלי הנוסעים. ההנחה שניתן לווסת, למשמע, או לאכוף מנגנון כלשהו ש"יסדר" את מה שמכונה ענף הגינון הוא הבל הבלים. מלבד מחירי בסיס של אדמה וקומפוסט שבהם יש תחרות ענפה מחיר הגינות יכול להיקבע על ידי אין ספור פרמטרים, ישנם שיעדיפו לכסות את כל גינותיהם בחצץ דק או טוף ויש שיעדיפו בשבבי עץ מיובאים מאירופה או בחלוקים מיובאים מן המזרח (על עושק וגזל אבנים ממדינות העולם השלישי כתבתי בעבר פה). כך שרק בתחום זה ישנם פערים של אלפי אחוזים בין בחירה לבחירה (לטעמי יש לוותר על כל אלו). יש עוד פרמטרים שיכולים לייקר באופן משמעותי הקמת גינה, אחד העיקריים שבהם הוא טרסות, באופן מסורתי אני בעד טרסות רק במקום שבו תוואי השטח מחייב אותם ולא כצעד אסתטי ראיתי לא מעט גינות שבנויות באופן מדורג כתפיסה חזותית שאמורה לייצג "זיכרון" או הד לטרסות החקלאיות אך אני סבור שאם כך הדבר הרי שמדובר במנייריזם ותו לא, לטרסה יש פונקציה, הקמתה היא מזללה אנרגטית מבחינת החומר, ההשקעה הפיזית וגם כאלמנט פיסולי. עדיף לייצר הפרשי גובה על ידי שימוש מושכל בצמחיה, יוצאי דופן הן טרסות שנבנות בשטחים מצומצמים על מנת להגביה אדמה שבלעדיה קשה בכלל לעלות לגובה, תמיד יש לזכור שהרוב המכריע של הצמחייה נע לצדדים ביחס גדול יותר מאשר לגובה כלומר על מנת להגיע לגובה של שני מטר בשביל ליצור מיסוך מן הרחוב הצמח יתרחב לשנים עד שלושה מטרים ואף יותר מכך. לכן בשטח מצומצם יש לקחת בחשבון שבניית טרסה יכולה לחסוך נפח זה וגם להעניק גיוון גדול יותר בצמחיה (ראו איור), עלות קיר מבטון למ"ר נע בן 400 ל600 שקלים, בניה מאבן יקרה יותר.

מאפשרת מגוון גדול יותר, ערוגה מוגבהת חוסכת בנפח הנדרש משיח בגובה שני מטר שיכסה על פי רוב למעלה מזה גם ברוחב.
מאפשרת מגוון גדול יותר, ערוגה מוגבהת חוסכת בנפח הנדרש משיח בגובה שני מטר שיכסה על פי רוב למעלה מזה גם ברוחב.

שני אלמנטים נוספים בגינות אשר אינם הכרחיים אך בהחלט מוסיפים הם פרגולה וריצוף/דק. אני מודה שברוב המקרים אין לי כל חיבה למבני העץ המכונים פרגולות, יש בהם כמעט סטנדרטיזציה ארכיטקטונית, כבדות וכיעור, הם זולים ביחס למתכת אך אם כבר פרגולה אז עדיף מתכת ואם כבר מתכת אז את עיקר הכסף הייתי משקיע בפרזול ברזל, זה יכול להיות יקר פי שלוש מעץ ולכן לטעמי עדיף לצמצם את שטח הפרגולה למינימום בכדי לחסוך בעלות. פרגולות מעץ בבניה סטנדרטית בלי נגר אומן עולות בסדר גודל של 350-800 שקלים למ"ר בהתאם לסוג העץ. פערים גדולים יותר מצויים בבניית דק עץ, 200-250 לעצים פשוטים ולמעלה מ1000 שקלים לעצים שקצב צמיחתם איטי וחוסנם מעניק להם אריכות שנים (שוב למ"ר). אני באופן עקרוני חובב מסורתי של ריצוף באבן מקומית (כלומר כורכר היכן שיש כורכר, בזלת היכן שיש בזלת וגיר היכן שיש גיר, גרניט היכן יש גרניט) אך גם פה המחירים לא בדיוק ברצפה 250-450 למ"ר לפני תשתית בטון. יש כמובן אין ספור אפשרויות אחרות. לכן משטח מוצלל של 20 מ"ר  יכול לעלות רבבה ויכול לעלות גם ארבע רבבות. וזה כמובן פער מרשים, רק תזכרו שגם פרגולה של 15 מטרים רבועים יכולה להיות שוס ואפילו פחות.

– קחו בחשבון קומפוסט, מרבית אדריכלי הנוף והגננים ימליצו על כמות שבין 25 ל 30 ליטר למ"ר, אני נוהג להכניס 75 ליטר למ"ר, גם לכך יש משמעות פיננסית במכפלות. גינה של 350 מ"ר יכולה על פי זאת להכיל 9 קוב קומפוסט או על פי משנתי לקבל קרוב ל30 קוב.

מטר מעוקב של קומפוסט עולה בין 220 ל300שקלים כאשר הוא מוזמן במשאית באם האדמה טרם פוזרה הדבר האידאלי יהיה ערבוב ופיזור על ידי בובקט זהו חיסכון גדול שכן גינות שהגישה אליהם מוגבלת יאלצו להזמין את הקומפוסט בשקים (8-10 שקלים לשק של 25 ליטר) או בבאלות עם מנוף ואז יהיה צורך לפזרם ידנית ולתחח בעזרת מתחחת או בעזרת קלשונים, אלו כבר מבצעים חטיבתיים בקנה מידה של עשרות מטרים מעוקבים וזיעה ניגרת כמים. (יום עבודה של בובקט 1500-2500 שקלים).

כלומר גינה של 350 מ"ר יכולה על פי זאת לזלול 9000 שקלים על קומפוסט ותיחוחו במקרה של נסיבות מבצעיות נוחות והרבה למעלה מזה עם בעיות נגישות.

קחו בחשבון שגינה זקוקה לאדמה עמוקה 60-90 ס"מ, כתבתי על זה בעבר פה, משאית אדמה (15 קוב) עולה בין 800 ל1500 שקלים בהתאם לסוג האדמה, מרחקים וכולי. תביאו תמיד אדמה מקומית. להביא חמרה להר או טרה רוסה למישור החוף זאת איוולת.  ותמיד אבל תמיד אדמת עומק, לעולם אל תביאו אדמה עליונה משום שאז תסתבכו עם אין ספור עשבים עדיף כבר להסתבך עם המאפיה)

מזללה נוספת של מזומנים היא שביל אבני מדרך, אין בה כל חובה כמובן אך אני מודה שיש לי חולשה רבה לשבילים מעוקלים, אבני מדרך אינן זולות, ככול שהן גדולות יותר ולכן נוחות יותר להליכה כך מחירן מאמיר, אפשר לומר באופן כללי שעלותן למטר (רץ) היא בסביבות ה100 שקלים, קחו בחשבון שהמרווחים צרכים להיות קטנים על מנת להימנע מהצורך לקפוץ ולדלג (8-12 ס"מ) מסביב לשביל מניחים צינורות טפטוף במרווחים של 30 ס"מ בצורת "סולם" ולכן שוב עלות החומר יקרה וכן עלות העבודה המבוצעת לצורך כך, ולסיום ישנם הצמחים 9-10 צמחים לכל מטר (תכף נגיע גם לצמחים וגם להשקיה). לכן שביל אבני מדרך עטוף צמחיה זוחלת דורש זמן עבודה וחומרים רבים ויכול לנוע בין 230-300 שקלים למטר.

השקעה אנרגטית רבה - שביל מדרך
השקעה אנרגטית רבה – שביל מדרך

השקיה – כתבתי (כאן) ששיטת ההשקיה החדשה אותה אני מניח עולה יותר, הרבה יותר מן השיטות המסורתיות, הן בכמות הטפטפות, אורך הצנרת ומספר היתדות והמחברים והן בעבודה המושקעת בהנחתה. באופן כללי אפשר לומר שעלות חומרי ההשקיה שכוללת את כל הצינורות, המחברים, הטפטפות, המתזים, מחשב וראש מערכת יכול לנוע בין 4000 ל6000 שקלים (שוב, גינה של 350 מ"ר)

השקיה היקפית לכל צמח וצמח
השקיה היקפית לכל צמח וצמח

צמחיה – אני מעדיף לעבוד עם צמחים קטנים בני 6-18 חודשים (גודל "3"), יש לזכור שלא תמיד יש את מלאי הצמחים המתוכננים ולא תמיד בגודל הקטן, ככול שנפח השתילים עולה כך מחירם.  6-10 שקלים לצמחים קטנים, 15-25 שקלים לגודל "4" ו40-60 שקלים לגודל "5" (דלי), היות וגינותיי מכילות מאות רבות של צמחים העלות יכולה להיות גבוהה – ותלויה מאוד במצאי במשתלות: 5000-8000 שקלים.

עצים– כפי שרמזתי בתחילת הפוסט העתקת עצים בוגרים אינה לטעמי, היא גובלת בראוותנות, ואדנות ברוטלית שבאה בעיקר מחוסר סבלנות קיצוני, יש יופי אדיר לראות עץ צומח כמעט מבראשית, לכן אין צורך לקנות עץ בעלות של אלפי שקלים שלא לומר רבבות. עצים ב25 ליטר עולים 120-250 וב50 ליטרים 220-500 שקלים בהתאם לסוג העץ (קטלבים ואלונים בעלי קצב גידול איטי יקרים יותר) כתבתי בעבר (פה) שעדיף מספר עצים קטנים בגינה על עץ אחד בעל צימוח מהיר, באופן כללי לגינה של 350 מ"ר אין צורך ביותר משלושה עד חמישה עצים. כלומר 1000-2000 שקלים יספיקו בהחלט.

יש לקחת בחשבון עוד מספר דברים קטנים כמו דשן והומוס לבורות השתילה לכל הצמחים (700-1000 שקלים).

בכל הפרמטרים הקודמים בתור מתווך איני נוהג לקחת כל חלק מן התשלום ואת כל הנחותי בחנויות הציוד, במשתלות וכולי אני מעביר ישירות ללקוחותיי.

מאחר שכל אלו הערכות עלות יש לקחת בחשבון את עבודת הגנן המבצע, הקמת גינה יכולה להיערך במשך שלושה ימים ויכולה להמשך גם שבוע זה תלוי במספר הידיים העובדות ובמורכבות השטח/התכנון וכולי, אני יכול לומר שהעלות לגנן מבצע יכולה לנוע בין 2000 ל3500 שקלים ליום עבודה בהתאם למספר הגננים העובדים בשטח. אלו מכפלות גדולות.

חוץ מזה יש שמתעקשים על עציצים אקסטרווגנטיים, מזרקות נוצצות ותאורת אולם אירועים במונטה קרלו. לא בבית ספרי.

עכשיו תעשו סיכום בבקשה: מטראז' כפול: אדמה + קומפוסט + צמחים + השקיה + בובקט/ימי עבודת צוות גננים + אבנים = ?

לסיום נשאר התשלום אלי כלומר תשלום בעד תכנון, תיווך, ניהול ופיקוח, זה לא זול.

ולקינוח שלוש וחצי דקות מזמנכם – קטע מבריק של אלאן ווטס על אחד הנושאים הטעונים במין האנושי – כסף

16 תגובות בנושא “אז כמה עולה להקים גינה?”

  1. שלום
    שאלות לי שתיים
    האם אתה מגיע גם להוד השרון
    האם אתה מבצע גם עבודות בסדר גודל קטן
    תודה רותי

  2. שלום רות, בדרך כלל הגינות סביב 400-800 עכשיו ממש יש לי פרויקט שהתחיל בהוד השרון והוא ממש קטן. סדר גודל של 100 מ"ר, יש גינות גם של למעלה מדונם . (הקטנה ביותר הייתה 60 מ"ר) עד כה, במה מדובר?

  3. שלום אבינדב. יש לי שטח גינה ברוחב 3 מטר צד צפוני (באזור השרון) הגובל עם השכן יש בינינו גדר של 1.20 מעוניינת לשתול שם צמחיה בגובה של שתי קומות (6-8 מטר) שתסתיר את קומה השנייה של השכן. מעדיפה צמחיה על גזע שהעלווה תתחיל מגבוה ולא מהאדמה, רצוי שהצמחיה תהיה גבוהה וצרה שלא תצטרך גיזום תכוף. מה נראה לך יתאים ?

  4. נופר, זאת שאלה מורכבת ודורשת הבנה יותר עמוקה של העניין, לשתול "חיילים" למיסוך זה לא בבית ספרי, אני מייצר רקמה שהיא יותר מפונקציונלית טהורה ולכן אני עוסק בקומפוזיציות עשירות ומרובדות ולא בשתילת ברושים וכדומה.

  5. היי אבינדב. שוטטתי באתר שלך, והתפעלתי עד מאד. מרהיטות שפתך, מהמקצוענות והידע הרב.

  6. היי אבינדב. שוטטתי באתר שלך, והתפעלתי עד מאד. מרהיטות שפתך, מהמקצוענות והידע הרב.
    יש לי שאלה מעניינת. נכנסתי כעת לדירה שכורה בעלת חצר גדולה- כ80 מ"ר אדמה +20 מ"ר מרוצף
    אני מאד נמשכת לירוק ולפורח. אבל תכלס, דירה שכורה, שאני לא יודעת עד מתי אהיה כאן (שנתיים -שלוש די ודאי והעתיד שמעבר לכך עוד בגדר נעלם)
    יש אפשרות כזו בכלל ליצור משהו בתקציב נמוך?

  7. דירה שכורה תמיד בעייתית מבחינת השקעה, לא רק בגינה אלא גם בפנים. קשה לי לענות לשאלה כזאת. הגינות שאני בונה הן עם תשתית ארוכת טווח, גם מבחינת התשתית עצמה (אדמה/קומפוסט) וגם מבחינת הצומח (צמחים רב שנתיים, חלק לא מבוטל בעלי צימוח איטי).

  8. שלום רב,
    התגלגלתי לבלוגינון ונחשפתי להמון ידע תודה .שאלתי:מה היית ממליץ לגבי צנרצ המים סביב עצים קיימים?כריכה של כמה עיגולים להשקית הסתעפות שורשים כמו שאמר לי גן אחד או סידור טפטפת ליד הגזע? האם להטמין הצנרת באדמה? תודה מירה

  9. שלום מירה
    באופן כללי אני בעד השקיית שטח צפופה ורחבה ככול האפשר, כלומר טפטוף אינטגרלי במרווחים של 30 ס"מ ברשת של כל 30 רחב ככול האפשר. זמני ההשקיות והמרווחים ביניהם צריכים להיות בהתאם לסוג העץ כמובן, גודלו, סוג האדמה וזמני השנה השונים. אני לא מטמין צנרת, חיפוי עם רסק עץ ימנע מנקרים לחורר.

  10. שלום רב,
    האם יש מצב להקמת גינה פרטית בקיבוץ ליד הכנרת ???
    אשמח לתשובה,
    בברכה,
    לימור

  11. שלום

    יש לנו בבית משטח דשא בגודל של 80 מ"ר.
    אני מעוניינת להפוך את הדשא למדשאת אחו, בשילוב עם צמחיה מקומית צבעונית.
    כיצד אני נפטרת מהדשא?
    מה דעתך על השקיה באמצעות ממטרה מסתובבת על מדשאת אחו ?
    תודה

  12. שלום מעין. להיפטר מדשא זה דבר לא פשוט, בעיקר אם מדובר בדשאים שמתפשטים משלוחות תת קרקעיות ובעיקר בעיקר אם מדובר בזיפנוצה חבוי ("קיקויה") במקרה כזה רק ריסוס רב פעמי במשך תקופה ארוכה יכול לפתור את העניין, אם הוא גם פלש לתוך שיחיות אז זה ידרוש ריסוס סלקטיבי לצרי עלים.
    שימוש בממטרה מסתובבת אינו טוב משום שאינו מפזר את כמות המים בצורה אחידה, לצורך כך נדרשים ממטרים במרחקים מדודים שמגיעים "ראש לראש" להביא לחפיפה מושלמת. אחרת החלק הרחוק של ההשקיה אינו זורק את אותה הכמות של החלק הקרוב לממטיר ואז מתקבל פיזור לא אחיד של המים. אם המדשאה גדולה מאוד עדיף להוסיף גם ממטירים במרכז שיחפפו עם ממטרי הצד, יש לשים לב שפיות הממטירים מוציאות כמות מים פורפורציונליות לזוויות ההשקיה. זה מורכב קצת ובדרך כלל דורש בעל מקצוע טוב.

  13. אני מתעניינת ברכישה של דירת גן, אבל אני רואה המון דירות שחלק גדול מהגינה שלהן מרוצף.. זה ממש לא מה שאני רוצה, החלום הוא לשתול כמה שיותר עצי פרי ושהגינה תהיה מקום ירוק באופן כללי. מה העלויות של הפיכה של שטח מרוצף לגינה שמאפשרת שתילה של עצי פרי, בין היתר..? (עדיפות לעצים גדולים שמניבים הרבה..). האם לוותר על דירות עם שטח מרוצף אם זה מה שאני רוצה?

    תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.