ברוש לימוני – אזהרת מסע חמורה.

בפוסט על גדר חיה ועריצות הזכרתי את ה"ברוש הלימוני" (ברוש גדול פירות 'לימוני') כדוגמה רעה לשימוש בצמח, אני רוצה להתעכב מעט על צמח זה.

ברוש גדול פירות במקומו הטבעי, מונטריי-קליפורניה.
ברוש גדול פירות במקומו הטבעי, מונטריי-קליפורניה.

במקור העץ (Cupressus macrocarpa) גדל בקליפורניה בשני אזורים מצומצמים עם פרטים בני 2000 שנים שהם שאריות פליטה ליערות גדולים שכיסו חלקים נרחבים מאזור החוף המערבי של ארצות הברית. בעשרות השנים האחרונות בוררו זנים רבים מהמין המקורי אשר משמשים לצורכי גינון ומיסוך רוח, לחלקם צבע עלווה צהוב-זהוב ומכאן נגזר השם 'לימוני'   העצים מצטיינים באיזורים עם קיץ קריר ולח.

לא כל הנוצץ זהב הוא
לא כל הנוצץ זהב הוא

הפיתוי בצימוח מהיר ותגובה נמרצת לגיזום הביאו בשנים האחרונות למכירה מוגברת במשתלות של צמח זה, אני מתקשה להאמין שהן היצרנים והן בעלי המשתלות אינם מכירים את רגישותו המוגברת לפטריות סאירידיום ודיפלודיה, הגורמות להתיבשות מהירה ותמותה של העץ, בעיה נפוצה בעולם אשר תוצאותיה מוגברות בתנאי החום המקומיים וריבוי הנבגים הנישאים באוויר.

בעיה זאת פוגעת גם במיני ברושים שונים כולל הברוש המצוי הגדל בר בישראל אך היא חריפה במיוחד בברוש הלימוני. התוצאה של רגישות זאת מומחשת בתמונה הבאה:

מת לגמרי.
פראיירים לא מתים.

ניתן לראות גדרות חיות בתמותה חלקית ומלאה של ברוש לימוני כמעט בכל ישוב בישראל, זאת ללא ספק האופנה ההתאבדותית הרחבה ביותר בתחום הגינון פה.

על כן אני חושב שגננים, אדריכלי נוף ושתלנים ראוי שיגבירו את המודעות לרגישות הצמח וגם אם שומעים על "פרט מדהים בן 30!" הרי שהוא אינו מעיד על הכלל.

7 תגובות בנושא “ברוש לימוני – אזהרת מסע חמורה.”

  1. לפני שנים רבות היתה לי מחשבה לפתח במשתלה את נושא הברושים ובני משפחה נוספים ומהר מאוד היגעתי להבנה שלמרבית הזנים לארץ שלנו זה לא מתאים ובמיוחד את ברוש הלימוני (יש הרבה טיפוסים ובניהם יותר עמידים ,אבל גדלים הרבה יותר לאט ולכן משתלות לא רצו לגדל המשתלות בחרו את הטיפוסים שגדלים מהר) שהתחילו לשתול את הברוש הלימוני בגינון, אמרתי שחבל לשתול משהו שגדל מהר הוא גם מת מהר ולא שמעו לי.
    לצערי הרבה מהדריכלי הגינון חושבים רק עד מחר ולא מעבר לכך וזאת התוצאה וחבל.
    דרך הגב אצלי יש ברוש לימוני שונה יותר עמיד

  2. שלום ישראל
    אני חושש שלא רק זנים מחוץ לישראל סובלים, מבט מהיר בכבישים בכל רחבי הארץ יבהיר את קצב התמוטטותם של הברושים המצויים, שלל הפטריות עושה שמות בברושים בשנים האחרונות ושלדים רבים ניצבים זקופים בכבישים כמו גם בגינות פרטיות וציבוריות.
    אין לי ידע מספיק על עמידות של מינים אחרים לאורך שנים חלקם מדהימים ביופיים כברוש בכות. אם יש לך אשמח לשמוע.

  3. אין לי מיידע על מינים יותר עמידים בקשר לברושים.
    מיתוך נסיון של הרבה שנים בנסיונות גידול של צמחים מכול העולם למדתי שלטבע יש חוקים משלו מדוע באזרים מסוימים גדלים צמחים טוב ובאחרים לא. בגלל תמאי אקלים,קרקע ועוד הרבה סיבות. לכן חשוב מאוד לחשוב היטב ולעשות נסיונות במשך שנים רבות לפני שמפיצים עץ או צמחים אחרים בגינון הפרטי ובעיקר הציבורי.
    בברוש הלימוני במיוחד אני יודע שפיתחו קלונים לגידול כצמח עציץ שגדל מהר בתנאי חממות ובמטרה לגדל כצמח עציץ לתווך קצר ולא לגינון. בארץ לקחו את הקלונים האלו לגידול והפכו אותו לעץ בגינה ואנו רואים את התוצאות בשטח חבל מאוד.
    לצערי מרבית האנשים שמתפקידם לתכנן ולבצע את הגינון חושבים איך לעשות מהר יפה מבלי לקחת בחשבון את התוצאות לתווך ארוך. אני רואה שגם לך זה מציק בצדק וישנם לצערי הרב אלפי גינות פרטיות ובעיקר גינון צבורי שמתוכננים גרוע, בגלל חשיבה לתווך קצר והתשלום בסופו של דבר שזה ניראה רע מאוד.
    אם תמצא דרך למנוע אני אשמח לעזור ביידע והדרכה או בכל דרך אחרת
    ישראל רף

  4. שלום סימי, התייחסתי כבר בעבר לפיקוס וספציפית לפיקוס בנימינה בפוסט על גדר חיה ועריצות אך מדובר בקטגוריה נפרדת, הפיקוסים יכולים לא רק לשרוד לאורך שנים רבות אלא גם לשגשג ולהאפיל על מינים רבים אחרים. התאמתם או אי-התאמתם הם עניין תרבותי.

  5. שאלה: האם כאשר גוזמים ברוש לימוני מגובה של 8מטר לגובה של 2 מטר האם הוא יחזור לצמיחה לגבוה?

  6. אנחנו גוזמים מ 8 מטר ל 4 כל שלוש שנים והעצים כבר בגיל 25. הם מתאוששים מהר אבל אף פעם אל תגזמו גם את הגובה וגם את הצדדים יחד . אנינו גוזמים לסרוגין של שנה צד אחר ופעם ב 3 שנים גובה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.