לוטם

אפריל-מאי הם חודשי הפריחה העיקריים של הלוטמים בישראל. שני המינים אשר גדלים בהמוניהם בבתות הפתוחות צובעים בסגול ובלבן את הנוף יחד עם אחירותם פרגים ועוד.

הלוטם השעיר (הסגול המקומט) והלוטם המרווני (הלבן הקטן יותר) הם שניים מעשרים מינים הצומחים בחבל הים תיכוני המקומי, ספרד ופורטוגל, מרוקו האיים הקנריים ועוד.

הצבע העיקרי באפריל-מאי של גבעות הגיר.
הצבע העיקרי באפריל-מאי של גבעות הגיר.

לרבים מהלטמיים ישנה סימביוזה עם פטריות (מיקוריזה) שלא רק מאפשרת להם קליטת מינרלים אלה גם מדכאת צמחיה אחרת בסביבה.

בגינה המקומית מלבד שני המינים המקומיים שרגישים ביותר לעודפי השקיה ניתן להוסיף עוד כמה וכמה מינים שמצויים כיום במשתלות, אלו מגיעים ממקורות גיאוגרפיים שונים חלקם מיני בר וחלקם בני כלאיים. אמליץ על שלושה חזקים במיוחד שיכולים להסתפק הן בהשקיה מינימלית והן בהשקיה בינונית, יש לציין שכולם רגישים להשקייה אינטנסיבית. כול הלוטמים חזקים ביותר ואינם נתקפים על ידי מחלות ומזיקים ועמידים בשמש קופחת ועד חצי צל אך יפרחו במלוא הדרם בשיא השמש.

מאות פרחים ביום, עשרות אלפים בעונת פריחה.
מאות פרחים ביום, עשרות אלפים בעונת פריחה.

לוטם סקנברגי

הלוטם החביב עלי ביותר, מהווה את אחד מנקודות המשענת ברבות מגינותי, גובהו 80-100 ס"מ ורוחבו 120-150 ס"מ, עשוי להשריש במפרקים כאשר נוגע בקרקע בנקודת טפטוף, חזק ביותר, יכול להשפך מקיר  ומסלעה, פורח כמעט שלושה חודשים! ומוציא בעונת פריחה עשרות אלפי פרחים, גודל הפרחים קטן יחסית לרוב מיני הלטמיים אך צבעו ושפע הפריחה הכביר מפצים על זאת ויוצרים שיח מושלם לגינה ים-תיכונית.
שני פרחים מקדימים כמה מאות ניצנים מאחור
שני פרחים מקדימים כמה מאות ניצנים מאחור

לוטם פורפוראוס

לוטם גדול, גובהו 140-160 ס"מ ורוחבו 150-180 ס"מ, הפורופראוס כמו גם הסקנברגי הוא לוטם כלאיים ולא מין בר. פורח חודש וחצי-חודשיים בפרחים ענקיים דו-גונים עם הכתם הכהה המרהיב במרכז, שופע וחזק.
לוטם לכיסוי נמוך
לוטם לכיסוי נמוך
לוטם בוניפצ'יו
לוטם נמוך מאוד שכל גובהו 15-20 ס"מ ורוחבו 100 ס"מ, גדל בר בקורסיקה (עוד מקום מוכה מלחמות, כיבושים וטרור שבו יש לאנשים דלוזיות על עצמאות). פורח בדיוק כמו הלוטם המרווני המקומי. יכול להשפך יפה במסלעות.
ישנם כאמור עוד מינים אפרט עליהם ברשימות אחרות.

10 תגובות בנושא “לוטם”

  1. יש לך נסיון עם לטמים כלשהם באזור מישור החוף? מלבד המקומיים אני ראיתי לוטם סקנברגי במוזיאון ארץ ישראל בת"א, למרות שלפי מה שהבנתי הוא אמור לסבול מהלחות הוא דווקא נראה טוב.

  2. יש לי ניסיון טוב עם פרופראוס וסקנברגי בשפלת החוף הדרומית, לחות די גבוהה וחום נוראי, משגשגים כבר שנים. גם באילניה שזה חום בלתי נסבל ולחות גבוהה הם בסדר גמור יחד עם הלוטם בונפצ'יו. על גג ת"א היה לי ניסיון לא טוב עם סקנברגי (פעמיים) אבל אני חושב שזה קשור להשקייה אינטנסיבית.

  3. תודה רבה על הבלוג המקסים והפוסטים המחכימים.

    אני מאוהב בלוטם השעיר על פרחיו המקומטים, ומנסה כבר כמה חודשים למצוא משתלה שאפשר לקנות בה שתילים שלו.

    בעקבות הפוסט, אני מוכן לשקול גם לוטם סקנברגי.

    איפה אפשר למצוא שתילים של לוטם שעיר / סקנברגי, ומהי עונת השתילה המומלצת? תודה רבה!

  4. לאבינדב שלום
    מ"הגינה של סימה קגן" אל הבלוג החברתי -צומח -מחְכִּים שלך, מסלול קצר.
    ערוגה בת חמש בגינה חוסכת המים שפלתית שלנו( לא, אין לנו דשא…) סמוכה לכביש האספלט החוצה את המושב. היא מתמודדת עם השמש המלאה והחום הקופח. חיים להם בה יחדיו גאורה, לוטם, פרובסקייה, לענה לואיזיאנית, מרווה רפואית וגם משולשת, געדה שיחנית, וגבעולים יבשים של בן חצב יקינטוני שנשארו מהחורף[הלבנדר, שבתחילה זרע את עצמו בלי הכרה ונעקר בידי כאילו היה "גנב מים" (כינוי שנכדתי למדה ממני) נעלם מזה שנה כלא היה.]. לאחרונה, החלטנו להקנות לגינה החרבה שלנו מראה קצת ירוק יותר. הכפלנו את כמות המים הקמצנית המגיעה אליהם בטפטפות עציץ, שאיפשרה טרם החסד הזה לצמחים לעבור את הקיץ בלי למות אבל חיזקה את מראה ה"גוויה" שלהם. הגאורה מגיבה יפה, אך…קראתי כאן שהלוטם יסבול מאוד! המקומט העדין הזה שבנה כרית יפה בקוטר של בערך 1 מטר ובגובה כנ"ל, יסבול?! no way!בקיצור, מה אתה ממליץ?

  5. שלום חני. הלוטם השעיר רגיש יותר לעודפי השקיה מלוטם פרופראוס (מוכתם) או סקנברגי אבל עם ההשקיה של פעם בשבוע הוא יסתדר. שלוש פעמים בשבוע תקצר את חייו מהר מאוד ופעמיים זאת שאלה טובה. בין השאר זה מאוד תלוי בקרקע, בחלחול ובספיחת המים. נסי השקיות עמוקות מאוד במרווחים גדולים. פעם בעשרה ימים עד שבועיים לדעתי תספיק לו על מנת להיראות רענן.

  6. תודה אבינדב!
    נפחית בהשקייה ונתחשב בלוטם השעיר והיפה שלנו. צריך להתחשב ברגישים.
    ושאלה:
    האם יש אפשרות לקוראיך להעלות צילומים? יש לפעמים בתגובות איזכור של שמות והחיפוש בגוגל מניב פרטים שונים… קשה להדיוט לבחור בניהם.

  7. אני חושב שאין אפשרות כזאת נכון להיום אבל אבדוק עם הממונה העליון על הבלוג שבלעדיו כל העסק הזה היה קורס כבר מזמן. בכל מקרה תמיד אפשר לשאול אותי ובמקרה שגם אני איני יודע אוכל לשאול אחרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.