קאלוס

אחד מן ההיבטים היפים ביותר בגן נמצאים היכן שאיננו מניחים את עיננו, בין האדמה גדושת השיחים הפורחים אל נוף העץ הירוק נמצאים עמודי התווך, הגזעים ועליהם מצויים מהאלמנטים המרתקים והחבויים של עולם הצומח:  הקאלוס.
קאלוס (callus) הינה רקמת הגלדה של העץ, זאת היא רקמה יוצאת דופן אשר כאילו תוכננה למפגש עם בני אדם שהרי בסביבה הטבעית של העץ לא מצויים מסורים וגננים. יכולתו של העץ לכסות גדם בד [ "וְעָשִׂיתָ בַדֵּי עֲצֵי שִׁטִּים" (שמות כה, יג)] לאחר שבר טבעי מסערה היא קלושה, למעשה זאת היא נקודת הפתיחה להתנוונותו של העץ עם פתיחתו לנבירת חרקים ונבגי פטריות שיעמיקו בו את הריקבון וברבות השנים יגרמו לקריסתו הסופית. דווקא יכולת ההרס האנושית באה במקרה זה לטובת העץ שכן גיזום נכון של הבדים ומריחתם בחומר המגן עליהם מחדירת פטוגנים, מאפשר לקאלוס לכסות בצורה הרמטית את הפצע אשר נפער בו ללא נזקים עתידים.
קאלוס - יופי מהפנט החבוי מהעין.
קאלוס - יופי מהפנט החבוי מהעין (אלון התבור)

גיזום עצים היא אמנות גדולה שכן מלבד הידע הדרוש לאבחן את זוויות הבדים אשר נועדו לשבר עתידי (זוית חדה באופן פרדוקסלי היא דווקא חלשה מזווית כהה) המרחק הנכון לניסור (צמוד מדי לגזע יפגע ביכולת תאי הקאלוס ליצור ריקמה, רחוק מידי מהגזע יקשו על הקאלוס לכסות את הפצע)  עובי הבד ביחס לגזע וגורמים נוספים, נזקק הגוזם לאינטואיציה גבוהה מאוד בראיית הנולד לצורך שיווי המשקל העתידי של העץ, הנטיה הטבעית לארבע רוחות השמים מופרת בעת הגיזום וללא התבוננות מעמיקה באופי הצימוח, בכיוונים ובשאיפות הבדים הצעירים והותיקים העץ יהפך לגרוטסקה, ולצערי רבים מהעצים אכן נפגעים משיקולים מוטעים וחוסר תשומת לב ואורך חיים שיכול להגיע למאות שנים מתקצר במהירות לעשרות בודדות (ואינני מדבר על הגירדומים חסרי הרחמים שחברת החשמל וקבלני הגינון מבצעים בעיריות וברשויות, אלו צרכים להיות מבוקרים על ידי אמנסטי).

אלת הבטנה (פיסטוק) מזן שאמה שנחרץ גורלה, הקאלוס לעולם לא יסגור והפצע לא יגליד.
אלת הבטנה (פיסטוק) שנחרץ גורלה, הקאלוס לעולם לא יסגור והפצע לא יגליד.

בהנחה שהניסור היה מדוייק פעולת הסגירה של הקאלוס נגזרת כמובן משני תנאים, קוטר הבד אשר נוסר ומהירות הצימוח של העץ, הפערים בין דולב מזרחי לקטלב מצוי בסגירה יהיו דומים לפערים בצימוח העץ ולכן בעצים איטיים יש לגזום בדים גדולים במשנה זהירות, התבוננות עקבית בקאלוס הנבנה היא תופעה מרתקת גם לילדים, אם נפנה רק פעם אחת את תשומת ליבם בזמן הגיזום ונספר להם את העתיד להתרחש הם יתבוננו בתופעה האיטית במשך שנים ויסבו את תשומת ליבנו חזרה לגלד פעם אחר פעם, לטעמי זאת אחת התופעות המרתקות הנגלות לעין ותמיד אני לא מסתפק במבט, החוויה של היד המונחת על הרקמה הגדלה היא נפלאה ומשתנה מעץ לעץ בהתאם למין ולפרט הספציפי, לעיתים מרתק להתבונן בעצים ותיקים אשר הגלידו זה מכבר והסות כבר בלע את הקאלוס וכל שנשאר הוא רק רמז דקיק להתרחשות דרמטית בתולדות העץ.

3 תגובות בנושא “קאלוס”

  1. קראתי את הכתבה המרתקת בכאב עז.
    לא אחת התבוננתי בעצים הן בנוי הציבורי (פארקים, שטחי ציבור בקיבוץ או במושב)והן בגינות פרטיות וראיתי את הזלזול של הגננים ביחסם לעץ. גם גננים מקצועיים, או אלו המתיימרים להיות מקצועיים, אינם חסים על הענפים והבדים ויוצרים מהעצים דמויות גרוטסקיות גדומות.
    גיזום – לא כל אחד יכול, אבל כל אחד חושב שהוא יודע :))
    עצוב עצוב מאוד.

  2. שלום עוברת אורח, גם גננים מקצועים שיודעים לגזום "נכון" בנקודה שבה החתך כן יגליד לא תמיד יצליחו לעצב שלד ראוי, אני זוכר מלימודי שראו שגם עם הבנה טכנית עדיין דרושה ראיה פיסולית אמיתית של פרופורציות, שיווי משקל ותנועה ולא רבים ניחנים בתכונה זאת, זה דורש הן ראיה מרחבית והן "ראיה" לעתיד. אני לא בטוח שהמילה לחוס מדוייקת משום שלעיתים כן צריך להסיר בדים גם גדולים, במיוחד בעצים גדולים כגון אלון ארוך עוקצים.
    למען האמת זה דבר מאוד קשה לגזום עץ.

  3. אבינדב שלום,

    מהתיאורים שלך אני מסיק שאתה לא ממש מבין בגיזום עצים צעירים. אינני יודע אם עברת קורס "גוזם מומחה", אבל גם שם לא מלמדים ומתנסים בגיזום עצים צעירים.
    זאת תורה פשוטה ומאד מגובשת, אך אינה מיושמת בארץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.