רשמים לאחר השריפה

בתחילת השבוע התבקשנו לפנות את ביתנו בשל השריפה אשר פרצה ביער ירושלים, היום הגעתי כדי לראות את העדות לדרמה שהתחוללה.
נופים לאחר שריפה הם מעוררי השתאות ופליאה, הריח החריף הצורב את דרכי הנשימה, המראה הערום של שרידי היער, ושכבת האפר עם הרמץ המעשן בסתר הולמים בעין ומזכירים לנו שהשפע הירוק הוא רק צורה אחת מיני רבות לתמורה של אנרגיה שכן כמעט כל מה שהיה מצוי לפנים במצב של שיווי משקל דינמי של חיים ומאבק השרדות הפך עתה לחומר, פוטנציאל זמין לצמיחה מחודשת, אנרגיה עצומה שנאגרה שנים רבות הצתמצמה לעשרה מ"מ אפר בשעות בודדות והחום העצום שהופץ היה כולו טמון בציפיה דרוכה בתוך ריבוא תאים מיקרוסקופים שהרכיבו מבנים מפוארים אשר נגלו לעיננו כעצים, שיחים ועשבים.

עשרה מ"מ של אפר, זיכרון של עשרות ומאות שנות צימוח.

יש לזכור שהאש אינה זרה למקום, אמנם תדירות השריפות שנגרמות בשל פעולות אנוש גדלה אך הגנטיקה של הצמחים מותאמת לתופעה זאת, אולי אף מותאמת מחדש בעשרת האלפים השנים האחרונות מאז האדם מכלה במכוון חורשים על מנת שישמשו אותו כקרקע חקלאית.

גיאופיטים כמעט ואינם נפגעים משום שבסיס הצימוח שלהם מתחת לפני הקרקע אינו חשוף לחום קיצוני, לחלק מהעצים רקמות התחדשות בצוואר השורש, מנגנוני הפצה של פתיחת זרעים (קידה שעירה ולוטם שעיר) הקשורים בחום ועוד. באופן פרדוקסלי ישנם מינים כגון הסקוויה הענקית בקליפורניה (אחד מגופי החיים המדהימים בעולמנו) אשר ללא שריפה עשויים לגווע מאחר שהזרעים לא ינבטו בדרך כלל בלעדיה וכך יער סקוויות עשוי לגווע מזקנה ללא re-start של בערה אחת למאות או אלפי שנים. ישנם מיני פטריות אשר להן התמחות בשריפות ומנגנוני תזונה הקשורים בפחם, כך שניתן לראות בצורה ישירה שבערה היא אחת ממכלול תופעות הדחק אשר התודעה (כחידק, לויתן, אלון או אדם) נאלצת להתמודד איתן ולמצוא פתרונות על מנת להמשיך ולגשש אחר כמיהתה חסרת הגבולות למימוש עצמי, בפעם הבאה כשנתקל בפרח או פרפר כדאי לזכור שהם תוצר לאין ספור סטיות של קידוד תחת לחץ ברוטלי, זהו למעשה מה שאנו מכנים בשם "יופי"

ציפיה דרוכה למימוש

5 תגובות בנושא “רשמים לאחר השריפה”

  1. התמונות די קשות ומצערות…ולמרות זאת אהבתי את האופטימיות וההשלמה עם הטבע על הטוב וגם על הרע..
    כמה זמן לוקח למקום כזה להשתקם אחרי שריפה שכזו?

  2. אני דווקא חושב שהתמונות יפיפיות, להשתקם זאת הגדרה שקשה לי לקבל, משום שצורות חיים שיופיעו עכשיו יכחדו בעוד עשור ואלה שיחליפו אותן גם הן יכחדו לאחר 20-30 שנים, כלנית לא יכולה לפרוח בחורש עבות בן מאה שנים אבל היא תפרח שלוש שנים לאחר שריפה שתכלה חורש כזה.

  3. הבנתי את כוונתך..פשוט לי היה קשה לקבל שכל היופי הזה נעלם ברגע אחד של שריפה..
    כואב הלב למרות שזה הרבה פעמים בלתי נמנע..
    אבל זהו הטבע ויש להניח שהוא יודע "את העבודה" ויצמיח יום אחד את אותה כלנית שדיברת עליה:)

  4. פואטי ונכון…
    תמונות יפות, וכואבות, ומרשימות, ומבהילות (החדלון של האש הוא משהו שתמיד הרתיע אותי).
    אהבתי את איך שהזכרת בעשירית המידה על מה שאתה חושב לגבי היכחדות מינים.
    מעניין לדעת שיש עוד שותף לדיעה שהכחדת מינים היא תהליך טבעי, ושבמקום בו מין אחד נכחד, אחר מתעורר או משגשג וזו דרך "הטבע".
    אגב, לדעתי לא שונה בהרבה מההתחממות הגלובלית שלאף אחד לא באמת אכפת ממנה (גם לא לכל האקדמאים שמושכים ממנה משרות ומשכורות לעייפה + טסים אחוזי אמוק לכל כנס עולמי לא משנה כמה רחוק ונידח הוא) – מקומות שיתחמממו יתר על המידה ינטשו, ולעומתם מקומות קרים יזכו להתיישבות נהדרת.
    כדור הארץ לא רואה אותנו ממטר, וזה מעולה שהוא לא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.